EN
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
| Το εργαστήριο | Νέα - Ανακοινώσεις | Εκθέσεις | Εργασίες σπουδαστών | Βιβλιογραφία | Επικοινωνία - Σύνδεσμοι

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

 

| Θεωρητικές σημειώσεις

______________________

 

| Τεχνικές σημειώσεις

______________________

 

| Βιβλιογραφία

______________________

 

¶ρθρα

 

 

 

www.manolisbaboussis.gr

________________________________________

www.manolisbaboussis.gr

________________________________________

 

Τßποτε δεν εßναι παλιü κÜτω απü τον ¹λιο, Luigi Ghirri

lLuigi Ghirri lLuigi Ghirri, Cittanova 1972

 

              Ο Luigi Ghirri, ( 1943-1992  Ιταλßα ), υπÞρξε μια ιδιαßτερη προσωπικüτητα στον χþρο της φωτογραφßας, συγγραφÝας και επιμελητÞς θεωρεßται ο Ευρωπαßος πρüδρομος εκεßνου που οι ΑμερικÜνοι ονüμασαν  πολý αργüτερα  New Color και New Topography,(Lewis Baltz,  Robert Adams, Stephen Shore, και Üλλοι)  ΕπιφανειακÞ προσÝγγιση εκεßνων που  τον  τοποθετοýν αποκλειστικÜ  σε αυτÜ τα πλαßσια. ΥπÞρξε  Ýνας διανοουμÝνους  ερευνητÞς  της εικüνας. Το Ýργο του  θα μποροýσε να θεωρηθεß Ýνα  μÜθημα σýγχρονης φωτογραφßας. Πßστευε üτι τα τοπικÜ και  οικουμενικÜ ζητÞματα, ο προσωπικüς με τον δημüσιο χþρο, το παρüν και το παρελθüν η αγÜπη και το μßσος  εßναι αδιαßρετοι πüλοι. Η σχÝση του με την τÝχνη Þταν και επαγγελματικÞ δοýλεψε  σαν φωτογρÜφος  του Giorgio Morandi και για τον Aldo Rossi. Σε üλες τις εικüνες εστιÜζει  στην ανθρþπινη επÝμβαση στον χþρο. Τον ενδιÝφερε η ανθρþπινη συνθÞκη. ¸στρεψε το βλÝμμα του σε θÝματα και με τρüπο που Ýως τüτε κανεßς δεν το Ýκανε. ΟυδÝτερος, αποστασιοπημÝνος,  χωρßς δηκτικüτητα  διεισδυτικüς, ευαßσθητος αλλÜ üχι μελü,  εκτüς των φωτογραφικþν στερεοτýπων  της εποχÞς  του, τη φωτογραφßα του δρüμου , το ασπρüμαυρο φιλμ.
              O  Ghirri σχολιÜζοντας  την Üποψη του Wim Wenders üτι η φωτογραφßα εßναι σαν μια τελευταßα ματιÜ στον κüσμο,  πρüσθεσε üτι  αυτü το αßσθημα  απþλειας, συνοδεýεται και απü το αßσθημα üτι  με την φωτογραφßα ανανεþνεται η Ýκπληξη.. ΑναφÝρει:… Τßποτε δεν  εßναι παλαιü κÜτω απü τον Þλιο... ΚοιτÜζοντας πρþτα τον κüσμο μετÜ στο σκüπευτρο και ýστερα την εικüνα, ανακαλýπτεις Ýνα σημεßο στον χþρο, μια στιγμÞ στη ζωÞ μια ελαφριÜ αλλαγÞ στο φως, τη δυνατüτητα μιας νÝας αντßληψης...(...σ’αυτÞν την πνευματικÞ προοπτικÞ υπÜρχει η Ýννοια που δßνω στη φωτογραφßα: επικÜλυψη μιας προûπÜρχουσας εικüνας με την παροýσα στιγμÞ, σε  μια τελευταßα  εικüνα που γßνεται Üλλη...)
              Σε διÜστημα 20 ετþν απü το 1970 Ýως το 1992 που πÝθανε,  o Ghirri   σκÝπτεται με εικüνες. Τον απασχολοýσε η αναισθησßα του βλÝμματος απü την υπερ- πληθþρα των εικüνων και της περιγραφÞς. ¸δωσε κýρια δýο αφηγÞσεις με εικüνες το ΙταλικüΤοπßο και το Προφßλ των Σýννεφων. Ενüτητες τοπιογραφιþν και εικονογραφßες που αφοροýν σε γενικÝς γραμμÝς την τÝχνη της üρασης.  Επανεσýνδεσε την τÝχνη της  μνÞμης της εποχÞς της ΑναγÝννησης, ιδιαßτερα του φιλοσüφου Giordano Bruno με το Ιταλικü τοπßο της εποχÞς του, του σÞμερα και το ταξßδι  με  την συμβολικÞ πνευματικÞ χαρτογρÜφηση, την Ýρευνα για την ταυτüτητα του ανθρþπου της  δυτικÞς κουλτοýρας, τη συλλογικÞ μνÞμη.
              Ο Ghirri , αναγνωρßζεται σÞμερα διεθνþς, επηρÝασε πολý γνωστοýς σýγχρονους φωτογρÜφους, παραμÝνοντας ο ßδιος Üγνωστος στο ευρýτερο φωτογραφικü κοινü της εποχÞς του, πρακτικÞ  που δεν εßναι Üγνωστη οýτε στην χþρα μας.
               ¶κουσα πρüσφατα -για παρÜδειγμα-, ü,τι οι φωτογραφßες  μεγÜλων διαστÜσεων τραβηγμÝνες με καλÝς μηχανÝς εßναι ξενüφερτες !  ΔηλαδÞ οι μικροý μεγÝθους φωτογραφßες  με φτηνÝς μηχανÝς εßναι ντüπιες;  
              ¼ταν ο κριτικüς λüγος περιορßζεται ανιστüρητα στο μÝγεθος της εικüνας και üχι στο περιεχüμενο και τον διÜλογο με τα Üλλα Ýργα και την εποχÞ τους, üταν οι φωτογραφßες κατηγοροýνται üτι εκτßθενται σε κεντρικÝς γκαλερß, ως μη üφειλαν, Þ αν πρÝπει να εßναι Ýγχρωμες Þ ασπρüμαυρες, üπως Ýλεγαν παλιüτερα, τα σχüλια περιττεýουν.  
              Τα Ýργα,  οι ημερομηνßες τους,  οι στÜσεις και οι συμπεριφορÝς  εßναι καταγεγραμμÝνες απü Ýναν ευρýτερο χþρο, σε αρχεßα και βιβλιοθÞκες. Δεν σβÞνονται με γομολÜστιχα üσοι δεν χωροýν στο μÝγεθος την παιδεßα και την πρακτικÞ  τους. ¼σοι επιδεικτικÜ  ‘‘του χþρου’’ αγνοοýν την πραγματικüτητα γýρω τους, üπως λÝει και ο ΓιÜννης ΚουνÝλλης: το βüτσαλο δεν εßναι βοτσαλÜκι.

www.manolisbaboussis.gr

________________________________________

 

H  Φωτογραφßα στην 55η ΜπιενÜλε  Σýγχρονης ΤÝχνης  της Βενετßας

Viviane Sassen J.D Okhai Ojeikere

              Στην φετινÞ 55η ΜπιενÜλε  Σýγχρονης ΤÝχνης  της Βενετßας με θÝμα το  εγκυκλοπαιδικü ΠαλÜτι -Ýνα φανταστικü Μουσεßο üπου εκτßθεται το σýνολο της ανθρþπινης γνþσης-  οι καλλιτÝχνες που επελÝγησαν  απü τον επιμελητÞ Μasimiliano Gioni,  Ýδειξαν Ýργα ζωγραφικÜ,  σχÝδια και   εγκαταστÜσεις στο χþρο και  περßπου 50% φωτογραφßα και  βßντεο. ΑνÜμεσα τους:
              Η  Viviane Sassen,  (1972- ΚÜτω Χþρες), απεικονßζει  τις σχÝσεις της με την ΑφρικÞ.  Φωτογραφßζει αποφεýγοντας να δεßξει πρüσωπα. Με παιδεßα στη φωτογραφßα και τη μüδα,  σκηνοθετεß ακßνητες αλλÜ παρÜδοξα φευγαλÝες εικüνες ακüμα και  απü το ευρýτερο περιβÜλλον της ΑφρικÞς. Συσχετßζει  üμως  προσεκτικÜ τα  μοντÝλα της με στοιχεßα  του  χþρου της λÞψης. Δημιουργεß  εικüνες  με μßα  γλυπτικÞ   προσÝγγιση γýρω απü το σþμα. ΣυνδυÜζει  το σουρεαλιστικü üνειρο με την τεκμηρßωση, την καθημερινüτητα με το μυστÞριο.
              Ο Luigi Ghirri, ( 1943-1992  Ιταλßα ), υπÞρξε μια ιδιαßτερη προσωπικüτητα στον χþρο της φωτογραφßας, συγγραφÝας και επιμελητÞς, Ευρωπαßος πρüδρομος εκεßνου που οι ΑμερικÜνοι ονüμασαν  πολý αργüτερα  New Color  και New Topography επηρÝασε γνωστοýς σýγχρονους φωτογρÜφους, παραμÝνοντας ο ßδιος Üγνωστος στο ευρýτεροφωτογραφικü κοινü. Αξßζει να αναφερθεß και να μελετÞσει κανεßς  διεξοδικÜ στο Ýργο του

Luigi Ghirri, 1974

              Ο Wang Quingsong, (1966- Κßνα), απεικονßζει  σε light box  μεγÜλου μεγÝθους εντυπωσιακÝς  σκηνοθετημÝνες φωτογραφßες. Με τßτλο Follow me,  δεßχνει την προσÝγγιση της  πολυπληθοýς κινÝζικης κοινωνßας  στο θÝμα της εκπαßδευσης.
              Παρακολουθεß την  δυτικÞ μετατροπÞ της παραδοσιακÞς κινÝζικης κοινωνßας. Οι εντυπωσιακÝς  υψηλÞς  τεχνικÞς  λÞψεις και  η  επεξεργασßα των εικüνων του, αναδεικνýουν  τις  εστιασμÝνες σε üλο το βÜθος  της εικüνας,  πληθωρικÝς λεπτομÝρειες της  κατασκευÞς τους. Μßα ενδιαφÝρουσα  μαρτυρßα της ισχυρÞς παρουσßας της φωτογραφßας στην σýγχρονη τÝχνη της Κßνας.
               Ο J.D Okhai Ojeikere, (1930-Nιγηρßα ),συγκÝντρωσε με πÜθος σε διÜστημα σαρÜντα ετþν, περßπου πÝντε χιλιÜδες φωτογραφßες καταγραφÞς  μορφþν πολιτισμοý της Νιγηρßας. Μια απü τις σημαντικüτερες καταγραφÝς του εßναι οι χßλιες περßπου φωτογραφßες που απεικονßζουν, γυναικεßα κεφÜλια απü πßσω και προφßλ, τα οποßα αναδεικνýουν την ευρηματικÞ γλυπτικÞ κüμμωση των νιγηριανþν γυναικþν για κÜθε κοινωνικÞ περßπτωση. Κομμþσεις οι οποßες εßναι περισσüτερο πολýπλοκες αρχιτεκτονικÝς κατασκευÝς, Üρτια  τεχνικÜ εκτελÝσεις , üπως και τα ασπρüμαυρα  τυπþματα του. Μßα ανθρωπολογικÞ και εθνογραφικÞ, μια   συστηματικÞ και συγκριτικÞ τυπολογικÞ καταγραφÞ της ατομικÞς εφευρετικüτητας, σε  αντιπαραβολÞ με τις μετÝπειτα γλυπτικÝς βιομηχανικÝς καταγραφÝς των Becher.
              Ο Kohei Yoshiyuki, (1948-Ιαπωνßα), εκθÝτει φωτογραφßες ρεπορτÜζ απü την κλειδαρüτρυπα  της νýχτας, ενüς δημüσιου πÜρκου. Υιοθετεß μια ιδιαßτερη τεχνικÞ φωτογραφικþν νυκτερινþν λÞψεων με την οποßα  αποκαλýπτει, σε  ασπρüμαυρα τυπþματα,  κυριολεκτικÜ  κÜθε λεπτομÝρεια  των περιπτýξεων περικυκλωμÝνων ζευγαριþν απü πολυπληθεßς αθÝατους  ‘’θεατÝς’’  στα πÜρκα του Τüκιο.           

            Ο Michael Schmidt (1945-Γερμανßα), εκθÝτει μια γιγαντιαßα σýνθεση   πολυÜριθμων φωτογραφιþν του, με θÝμα την διατροφικÞ αλυσßδα της τροφÞς και  την κατανÜλωση. ΛογικÜ θα πρÝπει  να εßναι Ýνας απü τους βασικüτερους διεκδικητÝς του μεγÜλου φωτογραφικοý βραβεßου Pictet  που εφÝτος Ýχει παρüμοιο θÝμα.
            Η Cindy Sherman, (1954 - ΗΠΑ), επιμελÞθηκε  η ßδια, μιας ενδιαφÝρουσας  εικαστικÞς Ýκθεσης δεßχνοντας, τις φωτογραφßες  των Philis Galembo, (1952- ΗΠΑ), πορτραßτα των γνωστþν Laurie Simmons και Allan Mx Collum,  (1949- 1944-ΗΠΑ),τις  φωτογραφßεςτων παλαιüτερων Pierre Molinnier, (1900-1976 Γαλλßα ), Herbert List (1903-1975 Γερμανßα) και Karl Schenker, (- 1951 Γερμανßα), Hans Bellmer, (1902-1975 Πολωνßα). H Cindy Sherman εκθÝτει και την ενδιαφÝρουσα συλλογÞ των  φωτογραφικþν  λευκωμÜτων της.
             ΤÝλος  στην πρþτη παρουσßα του  Βατικανοý στην Βενετßα με θÝμα  την δημιουργßα, χωρßς-δημιουργßα,  ανÜ-δημιουργßα, ο γνωστüς μας Josef Koudelka (1938 -Τσεχßα), εκθÝτει  μεγÜλου μεγÝθους  α/μ  συνθÝσεις.

Wang Quingsong

www.manolisbaboussis.gr

________________________________________

 

Χωρßς   εικüνες

Λυδßα Δαμπασßνα, ΠÝνθος εßναι üταν απαγορεýεις την εßσοδο στο φως, 2010

              ΥπÜρχουν εικüνες που αντανακλοýν σκÝψεις.  ΔιαβÜζουμε σκÝψεις βλÝπουμε  εικüνες, üχι üλοι  τις ßδιες.
Οι εικüνες εßναι  Ýνας οπτικüς κþδικας  χωρßς λÝξεις.  ΠαραπÝμπουν σε γλωσσικÜ μοντÝλα , τοπικÜ, διεθνÞ, τα οποßα προτεßνουν   τον κüσμο  προς κατανüηση χωρßς λÝξεις. Προκαλοýν τις λÝξεις να τις εξηγÞσουν. ΔÝχονται πολλαπλÝς ερμηνεßες.  Δημιουργοýν συνειρμοýς. Κυκλοφοροýν δισδιÜστατες φωτογραφßες στα περιοδικÜ, στα τηλÝφωνα, στο  διαδßκτυο,  στη διαφÞμιση, στον κινηματογρÜφο, στα προúüντα, στα βιβλßα  στα Ýργα, στον δρüμο στον ορßζοντα, στον ουρανü, παντοý üπου και αν στρÝψουμε το βλÝμμα μας βλÝπουμε εικüνες, συχνÜ χωρßς να τις βλÝπουμε, Þ να τις ξεχωρßζουμε, Þ να τις αξιολογοýμε. ¼λα εßναι εικüνες. Ζοýμε κινοýμαστε τρισδιÜστατα μÝσα στις εικüνες. ΜιλÜνε οι εικüνες μας. ΜιλÜμε με τις εικüνες. Εßμαστε εικüνες. Μας διαψεýδουν οι εικüνες . Μιμοýνται συμπεριφορÝς, εμÜς. Μας επιβεβαιþνουν. ΑναφÝρονται  στον κüσμο που ξÝρουμε, εßναι καθρÝπτης και αντανÜκλαση του, τον φανερþνουν τον κρýβουν, τον αλλοιþνουν τον επαναλαμβÜνουν,  τον πολλαπλασιÜζουν τον  μεγεθýνουν, τον μικραßνουν τον κομματιÜζουν, τον αποσποýν τον αρχειοθετοýν, τον υμνοýν τον υπονομεýουν, τον μετατρÝπουν  τον ανακρßνουν, τον  αντιπαραθÝτουν, εßναι οικεßες , καθημερινÝς σπÜνιες, παρÜλογες.  Υιοθετοýν  την κυρßαρχη αντßληψη, τη  γνþμη και ιδεολογßα,  τα στερεüτυπα, Þ τα μÜχονται.
              Προσεγγßσουν τη δημιουργßα, την διαλýουν, Þ την αναδεικνýουν , γεννοýν Ýνα Üλλο Ýργο, Ýνα νÝο Þ παλαιü Ýργο. ΦÝρουν την αντßληψη των δημιουργþν τους για τη τÝχνη, και για üτι βλÝπουν- επιταχýνουν Þ μπλοκÜρουν συνειδÞσεις, απελευθερþνουν ενÝργεια , εßναι μοναδικÝς, Þ copy-paste. Εßναι ζωντανÝς, νεκρÝς, φρÝσκιες, εßναι φωτεινÝς Þ σκοýρες.
              Πως επικοινωνοýν οι εικüνες, - φωνÜζουν, σιωποýν- εßναι φλýαρες απειλοýν, προσβÜλουν  τρομÜζουν,  τρομοκρατοýν, μολýνουν, κουρÜζουν ξεκουρÜζουν, αφηγοýνται  μια ιστορßα, συνθÝτουν  Ýνα ποßημα.  Εßναι μουγκÝς, και θορυβþδεις, αφελεßς, υποτυπþδεις, αυθÜδεις, ντροπαλÝς, διακριτικÝς πρωτüλειες , κομπιÜζουν, Þ εßναι περιεκτικÝς αινιγματικÝς,  δυνατÝς, σýνθετες, απλÝς, αφαιρετικÝς.
              Συνομιλοýν με Ýννοιες, με το παρüν το  παρελθüν, το μÝλλον, Þ απλÜ κÜνουν μορφασμοýς και συλλαβßζουν Üλλες εικüνες. ΥπÜρχουν νÝες εικüνες, παλιÝς εικüνες, νεκρÝς και ζωντανÝς εικüνες.
              ¼λες οι  εικüνες διαφοροποιοýνται ακüμα και üταν ασχολοýνται την ßδια στιγμÞ με το ßδιο θÝμα.   Η ßδια εικüνα, εßναι Üλλη  το πρωß, Üλλη  το βρÜδυ. Λßγο πιο αριστερÜ Þ λßγο πÜνω, Þ πιο κÜτω. Εßναι  Üλλη φωτογραφßα αν την τραβÞξει ο  Α Þ ü Β.  Γßνεται Üλλη, αν μπει δßπλα σε μια και üχι σε μια Üλλη. ΔιαβÜζεται η ßδια διαφορετικÜ σε κÜθε εποχÞ. ΥπÜρχει η δημοκρατßα των εικüνων, Þ üχι.
              Αν φωτογραφßσω τους στßχους ενüς ποιÞματος, Ýνα γλυπτü,  μια ζωγραφικÞ   εßναι διαφορετικü, Þ üχι, απü Ýνα πρüσωπο Ýνα τοπßο Ýνα σπßτι; ΥπÞρχαν üλα  πριν γßνουν εικüνες – üλα φωτογραφßες εßναι. ¼λα γρÜμματα 
              Σημασßα Ýχει πως τα γρÜμματα θα σχηματßσουν τη λÝξη, οι λÝξεις τη φρÜση και ποιες λÝξεις με ποια σειρÜ θα αναπτýξουν  μßα γλþσσα με σýνταξη με γραμματικÞ.  ¼λοι βλÝπουμε γρÜφουμε μιλÜμε, δεν  εßναι üλοι για αυτü ποιητÝς λογοτÝχνες, καλλιτÝχνες και αν εßναι üλοι; Δεν μας αρÝσουν üλοι. ΠονÜμε üμως üλοι. Πεθαßνουμε üλοι, Ýχουμε üλοι αισθÞματα.  Οι περισσüτεροι. Και οι φωτογραφßες μας τα μεταφÝρουν, και τα αληθινÜ και τα ψεýτικα.
              ΒαρÝθηκα τüσες πολλÝς εικüνες, με πνßγουν οι εικüνες. Κλεßνω τα μÜτια μου ονειρεýομαι. ΒλÝπω Üλλες φανταστικÝς εικüνες.  ΦτιÜχνω εικüνες απü τις γýρω μου, Þ σκηνοθετþ εικüνες   -νÝες και παλιÝς εικüνες. Tις βÜζω üλες  δßπλα  στην εικüνα του θεοý, του Ýρωτα, της τÝχνης του πολÝμου, του κüσμου,  ο κüσμος üλος μια  εικüνα, η μßα εικüνα και μοναδικÞ. Ο Θεüς εικüνα. Να τον φωτογραφÞσουμε εßναι απειλÞ Þ υπüσχεση. Μποροýμε χωρßς εικüνες;
ΚαλÝς φωτογραφικÝς εικüνες λοιπüν.

www.manolisbaboussis.gr

________________________________________

 

Προσεγγßσεις  καλλιτεχνþν  που χρησιμοποιοýν  πολλÜ μÝσα

Gabriel Orozco Rodney Graham, 2008


Gabriel Orozco     (1962- Μεξικü)   
¼ταν η φωτογραφßα απü απλÞ καταγραφÞ γßνεται η ßδια το Ýργο

              Ο   Orozco διαθÝτει Ýνα σýνθετο καλλιτεχνικü Ýργο το οποßο  εκτεßνεται απü τη φωτογραφßα, τη ζωγραφικÞ Ýως τη γλυπτικÞ τα μικρÜ αντικεßμενα και  τις μεγÜλες  εγκαταστÜσεις. Αναδεßχθηκε διεθνþς την δεκαετßα του 90  σ’ Ýναν απü τους πλÝον ενδιαφÝροντες καλλιτÝχνες της γενιÜς του με  μια  πλοýσια εκθεσιακÞ δραστηριüτητα σε Μουσεßα και  σημαντικοýς χþρους της Σýγχρονης τÝχνης.
               Ο  Orozco διερευνÜ  τα üρια ανÜμεσα στην τÝχνη  και την πραγματικüτητα  κινοýμενος  σ’ Ýνα  καθημερινü περιβÜλλον. Τον ενδιαφÝρει η διερεýνηση της φαινομενολογßας -της δομÞς των πραγμÜτων. Υπονομεýει την τρÝχουσα  ιδÝα για την πραγματικüτητα μÝσα απü μια συνεχÞ  και προκλητικÞ αλλαγÞ της χρÞσης  και της αποδÞμησης των αντικειμÝνων, αναδεικνýοντας το    παρÜδοξο,   ανατρÝποντας  με χιοýμορ  τα στερεüτυπα ΣχολιÜζει καθημερινÜ αντικεßμενα τα  οποßα μεταμορφþνει ευρηματικÜ  üπως  Ýκανε με την DS Citroen το 1993,üταν την μßκρυνε στην πραγματικüτητα κατÜ το Ýνα τρßτο, αφαιρþντας   χειρουργικÜ  το κεντρικü της τμÞμα, Þ üταν αποσυναρμολüγησε Ýναν  σκαραβαßο, σε Ýνα αιωροýμενο  γλυπτü αποκαλýπτοντας ταυτüχρονα την κατασκευÞ και την   αποδüμηση του. 
              Την δουλειÜ του την διακρßνει η λογικÞ του τυχαßου συμβÜντος και των παιγνιδιþν, των αποτυπωμÜτων του σþματος  των αντικειμÝνων και  η θÝληση για πειραματισμü
              Η φωτογραφßα για τον Orozco εßναι Ýνα χρÞσιμο εργαλεßο  στο βαθμü που το θεωρεß Ýναν τρüπο να σχεδιÜζει Üμεσα τη πραγματικüτητα. ΚρατÜει σημειþσεις με τη φωτογραφικÞ μηχανÞ αντß  μ’ Ýνα  μπλοκ σχεδßου.
              Δεν ενδιαφÝρεται να μετατρÝψει τα πÜντα σε φωτογραφßα, πρÜγμα το οποßο σýμφωνα με τη γνþμη του, θα Þταν Ýνα πρüβλημα, αντßθετα τον απασχολεß  η συνολικÞ οπτικÞ ενüς πρÜγματος σε üλες του τις διαστÜσεις. Θεωρεß üτι οι φωτογραφßες του  υιοθετοýν  για αυτü το λüγο,  την ßδια στιγμÞ μια γλυπτικÞ Þ  ζωγραφικÞ προσÝγγιση, Þ Ýχουν μια  φωτü δημοσιογραφικÞ διÜσταση.
               Η φωτογραφßα του ξεκινÜ σαν Ýνα μÝσο μεταφορÜς της δουλειÜς του, σαν Ýνα κουτß Þ  μßα βαλßτσα η οποßα ανοßγει και ξεδιπλþνεται μßα αυτüνομη εικüνα, Ýνα φωτογραφικü Ýργο.  Ο Orozco  δεν ενδιαφÝρεται για την ßδια τη δρÜση, Þ για την θεατρικÞ διÜσταση της αφÞγησης για παρÜδειγμα ενüς βßντεο, αντßθετα τον ενδιαφÝρει να ανακαλýψει  εκεßνο που βγÞκε μÝσα απü τη διαδικασßα, να  δþσει στον θεατÞ με μια  και μοναδικÞ συμβολικÞ μορφÞ το συμπÝρασμα της δρÜσης του.

Rodney Graham (1949- ΚαναδÜς)
Η Φωτογραφßα κατÜ παραγγελßα  του καλλιτÝχνη


              Ο Rodney Graham Καναδüς καλλιτÝχνης της ΣχολÞς του Vancouver (Jeff Wall, Roy Arden,  Ian Wallace)  εßναι γνωστüς απü τις φωτογραφßες  των αναποδογυρισμÝνων δÝνδρων του, για το βραβεßο κινηματογρÜφου που πÞρε στο φεστιβÜλ της Βενετßας  το 1997. 
              ΚÜνει φωτογραφßες, εγκαταστÜσεις, γλυπτÜ, μουσικÞ,  φιλμς, Ýργα με βιβλßα στα  οποßα  αναδεικνýεται το ενδιαφÝρον του για τη γλþσσα, απü τα τÝλη της δεκαετßας του 70. Τον ενδιαφÝρει ο χþρος ανÜμεσα στην πραγματικüτητα και την οπτικÞ αντßληψη, θÝμα που διαπραγματεýεται  σταθερÜ   με  τα Ýργα  του.
              Η πρþτη του φωτογραφικÞ δουλειÜ, χρονολογεßται το 1976. Πρüκειται για 75 νυχτερινÝς polaroid σ Ýνα δÜσος με φλÜς. Αναδεικνýει  μÝσα απü το μαýρο φüντο της νýχτας τις  φωτισμÝνες  Üχρωμες λεπτομÝρειες.   
              Παρατηρεß τη φýση  σαν πορτραßτα ενüς οικογενειακοý Üλμπουμ. Το 1978 με τη δουλειÜ  Rome Ruins,  φωτογραφßζει με pinhole μηχανÞ και Ýγχρωμο 125 φιλμ. Η θολÞ σÝπια   πυκνÞ σε χρþμα φωτογραφßα  μετατρÝπεται σε  μια εξωπραγματικÞ  εικüνα των μνημεßων, Ýνα ταξßδι στον χρüνο. ΕκθÝτει την pinhole μηχανÞ,  στο κÝντρο της αßθουσας σε γυÜλινο βÜθρο ως Ýνα γλυπτü. Η φýση εßναι Ýνα απü τα κýρια θÝματα του, στις performans –εγκαταστÜσεις του με φþς το 1979 στο δÜσος.
              Το 1989  «νοικιÜζοντας Ýναν φωτογρÜφο»,  δεßχνει με  επτÜ ασπρüμαυρες φωτογραφßες μεγÜλου φüρμÜ, την πρþτη σειρÜ  των αναποδογυρισμÝνων δÝνδρων. Εικüνες τις οποßες  συνδÝει με το  γενικü του ενδιαφÝρον για  την ανεστραμμÝνη εικüνα,  σχολιÜζοντας τους μηχανισμοýς της  οπτικÞς του ματιοý üπως και  εκεßνους της camera obscura,   με  την οποßα εßχε δουλÝψει στο παρελθüν. Υπογραμμßζει üτι για να προσÝξουμε   Ýνα δÝνδρο χρειÜζεται, ßσως να  το δοýμε ανÜποδα.
              Ο Graham  με τις σκηνοθετημÝνες  φωτογραφικÝς εικüνες του εαυτοý  του εκτεθειμÝνες σε μεγÜλων διαστÜσεων lightbox, θÝτει ερωτÞματα.  Στο δßπτυχο με τßτλο Dance, του 2008 εμφανßζεται  ως  Ýνας κýριος  σε Ýνα Σαλοýν της Üγριας ´Δýσης να χορεýει  συνοδεßα πιÜνου και με την απειλÞ ενüς üπλου , που του σημαδεýει τα πüδια. Η μεταφορικÞ Ýννοια του Ýργου εßναι προφανÞς.
              Οι  περισσüτεροι καλλιτÝχνες που χρησιμοποιοýν διαφορετικÜ μÝσα, χρησιμοποιοýν τα φωτογραφικÜ, εßτε για  να κÜνουν μια σκηνοθετημÝνη εικüνα, Þ  σαν εργαλεßα τεκμηρßωσης.

www.manolisbaboussis.gr

_______________________________________________

 

Απεικüνιση των τüπων, σÞμερα
(Η διÜχυση των τÜσεων, στη σýγχρονη φωτογραφßα)

             Αν σταθοýμε κατ αρχÞ, στην φωτογραφικÞ απεικüνιση του κüσμου μÝσα απü την αντικειμενικÞ προσÝγγιση, μποροýμε να παρατηρÞσουμε γενικüτερα:
- την αυξημÝνη υιοθÝτηση και επανÜληψη  φωτογραφικþν μορφþν και θεματικþν, τις οποßες  πρüτειναν καλλιτÝχνες, τα τελευταßα 30 χρüνια, προερχüμενοι κýρια  απü τον ευρýτερο χþρο της  τÝχνης.
- την ýπαρξη  διαφορετικþν προσεγγßσεων στο ßδιο  σþμα   δουλειÜς ενüς φωτογρÜφου.
 - την διεýρυνση των μορφþν της φωτογραφικÞς  Ýκθεσης με περισσüτερες  εγκαταστÜσεις βιντεοπροβολÝς και περφüρμανς.
- τη συχνüτερη και αρτιüτερη αλλοßωση της πρωτüτυπης φωτογραφικÞς εικüνας, με  ψηφιακÞ επεξεργασßα.
- την μεγαλýτερη εξοικεßωση  με την φωτογραφικÞ εικüνα, λüγω της ευρýτατης χρÞσης των κινητþν, των μικρþν εýχρηστων φωτογραφικþν μηχανþν, και  των ψηφιακþν παιγνιδιþν, Þδη απü το νηπιαγωγεßο.
- την παρατηρ
οýμενη  προσπÜθεια διαφοροποßησης,  απü την ομοιομορφßα της φωτογραφικÞς εικüνας, στα κοινωνικÜ μÝσα δικτýωσης, με λογικÝς  εντυπωσιασμοý, ακüμα και στα πορτραßτα των χρÞστων- με την Ýκπληξη, το σοκ, το παρÜλογο και την εστßαση σε ακραßα συμβÜντα ως  τρüπο επικοινωνßας.
- τη χρÞση μηχανþν μεγÜλου φορμÜ, για ρεπορτÜζ.
- τη συστηματικÞ εξαγωγÞ  και  κυριαρχßα παραγωγþν   Φωτογραφικþν  Σχολþν, χωρþν που βασßζονται σε μια ιδιαßτερη κουλτοýρα, κοινωνικÝς συνθÞκες, παρÜδοση, φως και τοπßο.
- την κατακüρυφη αýξηση φωτογραφικþν πρüτζεκτ ( ας τα ονομÜσουμε καλλßτερα φωτογραφικÞ Ýρευνα, Þ μελÝτη, Þ εγχεßρημα σε εξÝλιξη), ιδιαßτερα, στις ραγδαßα αναπτυσσüμενες χþρες της Ασßας, φωτογρÜφων ποý κατÜγονται απü αυτÝς, αλλÜ με  αισθητικÜ κριτÞρια και προηγοýμενες λογικÝς της Δýσης, με χρονοκαθυστÝρηση.  
             ¼πως παλαιüτερα, ο προνομιακüς χþρος της α/μ Φωτο- δημοσιογραφßας Þταν  ο τρßτος κüσμος, τα κοινωνικÜ θÝματα, οι Üθλιες συνθÞκες ζωÞς, τα παιδιÜ, οι αξιοπαθοýντες, οι μειονüτητες, οι τσιγγÜνοι, τα Þθη τα Ýθιμα τα γεγονüτα η καταγραφÞ τους  με   ουμανιστικÞ διÜθεση και με την αισθητικÞ παρÜδοση της street  Üμεσης φωτογραφßας των γνωστþν δασκÜλων του εßδους, Ýτσι  και σÞμερα βλÝπουμε στις εικüνες   ικανüτατων φωτογρÜφων  üπως οι:Ahmet Rtug-   Sunil Guptao - Nadav Kander -  Simon Norfolk-  Alec Soth  οι Ιonas Βendiksen- Eduard Βurtynsky- Μitra Τabrizian για τους οποßους θα αναφερθþ διεξοδικüτερα σε Üλλο κεßμενο, να απεικονßζουν Ýγχρωμα, απü τη μßα, την πυκνüτητα της δüμησης, την υπερμεγÝθη κλßμακα, το  κιτς της  διεθνοýς αρχιτεκτονικÞς,  τις φÜσεις κατασκευÞς, το πλÞθος. Να αναδεικνýουν την  υπερβολÞ, το παρÜλογο του δομημÝνου χþρου με μια Ýντονη οικολογικÞ ευαισθησßα  με τα μÜτια των  Thomas Struth,    Andreas Gursky, Candida Hofer, Stephan Shore και του William Eaggleston.  
            Ταυτüχρονα οι περισσüτεροι απü τους ßδιους φωτογρÜφους- εδþ εντοπßζεται μια διαφορÜ απü παλαιüτερα- μεταφÝρουν στιγμÝς ιδιωτικÞς ζωÞς, προσωπικÞς ταυτüτητας, στημÝνες φωτογραφßες  της καθημερινÞς ζωÞς, Ýξω απü συμβÜντα και γεγονüτα, με την προβληματικÞ και την αισθητικÞ του Martin Parr, αφομοιþνοντας την ßδια στιγμÞ  διαφορετικÜ ýφη, εικüνες κοντινÝς μÝ εκεßνες που Ýχουν σκηνοθετÞσει ο  Philip-Lorca di Corcia, o Nobuyoshi Araki, η Nan Goldin.
             Μπορεß κανεßς να συναντÞσει, στο ßδιο ρεπορταζ, αρχιτεκτονικÝς τυπολογßας της Σιγκαποýρης, καδραρισμÝνες με  τη ματιÜ του Gursky,  μοναχικοýς κινÝζους με τü ýφος των ταινιþν  του  κινηματογραφικοý σκηνοθÝτη Roy Anderson, Þ  καδραρßσματα Αφρικανþν, μεσÞλικων  στην παραλßα, ως Ýφηβες της Rineke Dikstra , Þ Ýναν μοναχικü  αραβα στην Ýρημο, φωτογραφημÝνο με την αποστασιοποιημÝνη ματιÜ ενüς Σκανδιναβοý.
             ΦυσικÜ αυτÞ η διÜχυση των τÜσεων και ομογενοποßηση της εικüνας δεν εßναι αποκλειστικü φαινüμενο του σÞμερα, οýτε  αποκλειστικÜ  της σýγχρονης τοπιογραφßας. Σε κÜθε εποχÞ υπÜρχουν  δουλειÝς με προσωπικüτητα, με ευρηματικüτητα  και προοπτικÝς, οι οποßες ξεχωρßζουν.
              Η σýγχρονη φωτογραφßα, κληρονüμος μιας μεγÜλης παρÜδοσης περιλαμβÜνει  πολλÝς τÜσεις, οι οποßες διαρκþς διευρýνονται. Εßναι φυσικü, üτι δεν εßναι δυνατüν σε Ýνα μικρü κεßμενο να αναφερθοýν οι  διαφορετικοß δρüμοι των καλλιτεχνþν. Οι επþνυμοι τους δßνουν üνομα, Üλλοι παραμÝνουν ανþνυμοι, κÜποιοι εßναι ιδιαßτερα   γοητευτικοß, αν Ýχουμε  την  τýχη,  να τους γνωρßσουμε, στο βαθμü που δεν αναφÝρονται σε οδηγοýς, δεν  προωθοýνται  απü την διεθνÞ αγορÜ (δημοσιεýσεις-εκδüσεις-εκθÝσεις).
             Το σημαντικü εßναι  να θυμüμαστε, Τι συμβοýλευε κÜποτε ο Max Jacob σ’ Ýνα νÝο; üπως παρατηρεß ο ΣεφÝρης :
             «Πρüσεχε απü τα Ýργα σου εκεßνα που σου αρÝσουν. ΑυτÜ εßναι τα πιο επικßνδυνα. Γιατß αν σου αρÝσουν θα πει πως μοιÜζουν με το Ýργο κÜποιου Üλλου που αγαπÜς. Τα Ýργα σου που δεν σου αρÝσουν, εκεßνα υπÜρχει ελπßδα να εßναι δικÜ σου».

www.manolisbaboussis.gr

_______________________________________________

 

Η φανταστικÞ ταυτüτητα

«ΚÜτω απü τη μÜσκα μια Üλλη μÜσκα. ΠοτÝ δεν θα τελειþσω να βγÜζω τις μÜσκες» ClaudeCahun

Claude Cahun, 1928 Cindy Sherman, 1978

             Η Claude Cahun (Lucy Schwob, 1894-1954, Γαλλßα) δημιοýργησε Ýνα Ýργο, ακατανüητο üταν εμφανßστηκε, αλλÜ πρωτοποριακü, üχι μüνο για την εποχÞ του. ΕπηρÝασε πολλοýς καλλιτÝχνες üπως για παρÜδειγμα τον σýγχρονο της Hans Bellmer και 50 χρüνια αργüτερα την Cindy Sherman. Η Claude Cahun, παρÝμεινε μÝχρι και τις αρχÝς της δεκαετßας του 1990, γενικüτερα Üγνωστη. ¹ταν το 1999, üταν Ýδειξα για πρþτη φορÜ τη δουλειÜ της, στην ΑΣΚΤ.
             ¹ταν γυναßκα, εβραßα, δηλωμÝνη ομοφυλüφιλη. Εßχε δηλαδÞ üλα τα χαρακτηριστικÜ για να εßναι στο περιθþριο και Ýμεινε στο περιθþριο των σýγχρονων της, στο περιθþριο της κοινωνικÞς και καλλιτεχνικÞς ζωÞς, χωρßς αυτü να  την εμποδßσει να εßναι δραστÞρια  και σημαντικÞ καλλιτÝχνης. ΠαρÜλληλα με την λογοτεχνικÞ  καριÝρα και τις αντιλÞψεις της,  για μια εκκεντρικÞ ποßηση, δημιουργεß τα πρþτα της Ýργα γýρω στο 1915 στο Παρßσι, Ýδρα των σουρεαλιστþν, κßνημα το οποßο εν μÝρει την επηρÝασε.
             Πρüκειται για φωτογραφικÜ σκηνοθετημÝνα πορτραßτα, υψηλÞς αισθητικÞς ποιüτητας. ΜεταμφιÝζεται  συνεχþς. ΑλλÜζει  τη μßα ταυτüτητα μετÜ την Üλλη. Σε αντßθεση με τους σουρεαλιστÝς, δεν ταυτßζει το σþμα της  με μια γυναικεßα εικüνα, την απελευθερþνει απü  τους  στιλιστικοýς περιορισμοýς των σουρεαλιστþν. ΚαταφÝρνει να διαμορφþσει μια ριζοσπαστικÞ ταυτüτητα, που την üριζε πÝρα απü τους περιορισμοýς του σþματος Þ του φýλου.
             Σκηνοθετεß αλληγορßες και συμβολικÝς εικüνες üπως για παρÜδειγμα την Οφηλßα, τη Σαλþμη, το κεφÜλι της γοργüνας, τον Üγγελο, τον δαßμονα.
             ΚατασκευÜζει εικüνες της καινοýργιας γυναßκας της δεκαετßας του 1920, με αναφορÝς στο εξωτικü, το πρωτüγονο, μÝσα απü αφρικÜνικες μÜσκες Þ σαν ηθοποιüς σε διÜφορους θεατρικοýς ρüλους ΜεταμφιÝζεται σε Βοýδα, ναýτη, αρσιβαρßστρια. ΣυνδυÜζει το σþμα της, με κομμÜτια της φýσης
             Εμφανßζεται με πολý κοντÜ, Þ με εντελþς ξυρισμÝνα τα μαλλιÜ της. Αποκαλοýσε αυτÝς τις εικüνες «τα τερατουργÞματα». Οι εικüνες της κινοýνται ανÜμεσα στο αυτοπορτραßτο και την αναπαρÜσταση.
             Τα διπλÜ της πορτραßτα, μας κοιτοýν με μια ματιÜ γεμÜτη αυτοπεποßθηση, απεικονßζουν Ýναν εαυτü με πολλÝς μορφÝς.

             Η  Cindy Sherman, (1954 - Η.Π.Α.) δημιουργεß σκηνοθετημÝνα αυτοπορτραßτα διατηρþντας  τη γυναικεßα της υπüσταση. Χρησιμοποιεß το ßδιο της το σþμα, üπως και η Claude Cahun, το μακιγιÜρει για να υποδυθεß και να αναδημιουργÞσει Ýνα ρüλο. Αποκρυπτογραφεß τα διÜφορα γυναικεßα στερεüτυπα και την αφηγηματικÞ εικονοποιεßα του κινηματογρÜφου δευτÝρας διαλογÞς, των φωτο-ρομÜντζων. Aνιχνεýει τις σχÝσεις ανÜμεσα στον κινηματογρÜφο, τη διαφÞμιση, την τηλεüραση, την καταγραφικÞ φωτογραφßα, τη λειτουργßα τους και τη συνεισφορÜ τους στη δημιουργßα των μýθων της καθημερινüτητας. Εßναι συγχρüνως üπως η Cahun σκηνοθÝτης, ηθοποιüς, αντικεßμενο και υποκεßμενο, δημιουργüς και εικüνα. ΘÝτει ερωτÞματα ανÜμεσα στην πραγματικüτητα και την εικüνα, του πρÜγματος και της μßμησης. ΠÝρα της παρωδßας, η διαδικασßα της διατυπþνει μια αμφιβολßα για την ταυτüτητα της ßδιας της καλλιτÝχνιδας. Τα üρια μεταξý της πραγματικüτητας και της εικüνας, του ατüμου, του πρÜγματος και της μßμησης γßνονταν επικßνδυνα θολÜ.
Απü το 1980, δημιουργεß Ýγχρωμες φωτογραφßες μεγÜλου μεγÝθους σε μορφÞ πßνακα. Με φüντο τις διαφÜνειες που προβÜλλει στον τοßχο, δημιουργεß μια θεατρικÞ ατμüσφαιρα.
             Η ßδια αναφÝρει «ΣκÝφτομαι μια κÜποια ιστορßα αλλÜ δεν γßνομαι ποτÝ εκεßνη η ιστορßα». Το 1986-1989, ασχολεßται με τις disgust pictures, εικüνες με αρουραßους, εμετü, πýον, μοýχλα και πτþματα. Το 1988-1990, δημιουργεß τις σειρÝς History portraits, που υποδýεται ρüλους γνωστþν γυναικεßων προσωπικοτÞτων του παρελθüντος.
             Το 1992, οι κοýκλες (sex-pictures) που παρÞγγειλε απü καταλüγους ιατρικþν εταιρειþν, μετατρÝπονται σε σεξουαλικÜ τÝρατα üπως Ýκανε ο Hans Bellmer το 1930. Η ιδιοποßηση για την Sherman, üπως για την Barbara Kruger και την Jenny Holzer, Ýχει κοινωνικÜ κßνητρα.«Οι ‘πüζες’ μου εκφρÜζουν το αναληθÝς των ρüλων και την απαξßωση για Ýνα ανδρικü κοινü που τις διαβÜζει σαν ερωτικÝς».
             Aπο το 1994, δημιουργεß τις Horror- pictures, φωτογραφßες σε σουρεαλιστικÜ περιβÜλλοντα. ΣυμβατικÝς προβολÝς ομορφιÜς-σεξ-δýναμης και βßας.

 

www.manolisbaboussis.gr

_______________________________________________

 

Τρεις Δημιουργοß, ομοιüτητες και διαφορÝς

Julia Fullerton Batten Alex Prager, 2008 Noya Hatakeyama, 2006

              Η Julia Fullerton –Batten, η Alex Prager και ο Nayoma hatakeyma, εßναι τρεις καλλιτÝχνες με  ουσιαστικÝς διαφορÝς üσον αφορÜ  τη θεματολογßα,  την  ιδιαßτερη φωτογραφικÞ τους προσÝγγιση, την καταγωγÞ και την ηλικßα τους, üμως  και οι τρεις δουλεýουν ταυτüχρονα, σαν επαγγελματßες φωτογρÜφοι και καλλιτÝχνες, με Ýργα τα οποßα διακινοýνται  στην αγορÜ της τÝχνης. MοιρÜζονται μια απεικüνιση της  συσσþρευσης, της ομοιομορφßας, της αυθαιρεσßας,  Ýνα σχüλιο -üχι νÝο-, για την  αυθεντικüτητα της εικüνας, μια σχεδüν απεγνωσμÝνη  ανÜγκη εξüδου απü Ýνα  ασφυκτικü  περιβÜλλον και οι  δυο καλλιτÝχνιδες μια  προσεκτικÜ σκηνοθετημÝνη φωτογραφßα.
              Julia Fullerton –Batten (1970 –Γερμανßα) www.juliafullerton-batten.com
Με μßα εμπορικÞ, επαγγελματικÞ καριÝρα στη διαφÞμιση, (Canon, VW, Sony, Ikea, Visa), η Julia  Fullerton –Batten εκθÝτει  παρÜλληλα το Ýργο της, σε Μουσεßα και γκαλερß σ’ üλον τον κüσμο. Γßνεται  γνωστÞ  για το Ýργο της γýρω απü τις  Ýφηβες Teenage Stories (2005), ιστορßες κοριτσιþν, που διερευνοýν το χþρο και τη φýση τους, σε πüλεις-μακÝτες, σ’ Ýνα παρÜδοξο παιγνßδι κλßμακας, ψευδαßσθησης και πραγματικüτητας.Με τη  σειρÜ School Play (2007), διερευνÜ τις πολιτιστικÝς διαφορÝς εφÞβων διαφüρων εθνικοτÞτων, ενþ  με το In Between (2009), φωτογραφßζει την πορεßα των κοριτσιþν προς  την ωρßμανση -μια ιπτÜμενη κυριολεκτικÜ- μετÜβαση στο χþρο. Υιοθετεß την κινηματογραφικÞ παρÜδοση,  σκηνοθετþντας  τις εικüνες της και κÜθε λεπτομÝρεια,  τον φωτισμü, τα ντεκüρ,  το μακιγιÜζ. ΕπιλÝγει ερασιτÝχνες ηθοποιοýς, και μßα διαφημιστικÞ προσÝγγιση με αναφορÝς στον εικαστικü και φωτογραφικü χþρο. 
              Alex Prager (1979-ΗΠΑ) www.alexprager.com
 ΕπηρεασμÝνη  απο τον William Eggleston, üσον αφορÜ την αισθητικÞ και το χρþμα της δεκαετßας του1960 και 1970, η Alex Prager παρουσιÜζει τρεßς δουλειÝς, το Polyester (2007), με αναφορÝς  στο Ýργο του Hitchock,  το Big Valley (2008) και το Week-End (2010). Δημιουργεß σκηνοθετημÝνες εικüνες, τις οποιες  περιγρÜφει  περισσüτερο σαν  «Ýργα διÜθεσης» (mood pieces), παρα σαν μυθοπλασßα. Προσεγγßζει τα θεματÜ της, με  κινηματογραφικÜ μελοδραματικÞ διÜθεση. «¸χω μüνο μια γενικÞ ιδÝα και την στιγμÞ της λÞψης, ανÜλογα, αποφασßζω», λÝει η ßδια. Δßνει μεγÜλη σημασßα στην  τεχνικÞ πλευρÜ της φωτογραφßας, στα τυπþματα και χρησιμοποιεß φιλμ. ΕργÜζεται για τα περιοδικÜ New York Magazine,New York Times Magazine και Üλλα. Γεγονüς που δεν το θεωρεß Ýμπüδιο στην  παρÜλληλη  καλλιτεχνικÞ της δραστηριüτητα. Η Alex Prager, αναφÝρει: «Αν οι φωτογραφßες εßναι πολý καλÝς ποιος νοιÜζεται για ποιο λüγο Ýχουν γßνει». ΜετÜ το 2010 ασχολεßται με  ταινßες μικροý μÞκους. 
              Nayoma Hatakeyma (1958- Iαπωνßα) www.lagalerie.de/hatakeyama.html
Εκπροσþπησε την Ιαπωνßα στην 49η  ΜπιενÜλε ΤÝχνης της Βενετßας το 2001. Απü το  1980 ασχολεßται με την επÝμβαση του ανθρþπου στο περιβÜλλον, ενþ παρÜλληλα εßναι  γνωστüς φωτογρÜφος αρχιτεκτονικÞς.
Στις δουλειÝς του, Lime hills (1986-91) και  Lime Works (1991-94), φωτογραφßζει λατομεßα ασβÝστη. ΕκθÝτει, σε μεγÜλου μεγÝθους Ýγχρωμα τυπþματα, τη  συστηματικÞ  αλλοßωση και περιβαλλοντικÞ καταστροφÞ. Με το Ýργο τουBlast (1995), o  hatakeyama  εστιÜζει στην  απεικüνιση της Ýκρηξης, στην κορýφωση την στιγμÞ  που πÝτρες, βρÜχια, üλα τινÜζονται και συντονßζονται στον αÝρα,  αλλÜ και στους συνειρμοýς  που αιωροýνται  ανÜμεσα στην καταστροφÞ και την εικαστικÞ ομορφιÜ που συνυπÜρχει. Αργüτερα,  επικεντρþνεται  με μια σειρÜ φωτογραφιþν στην τοπογραφßα της πüλης του Τüκιο. Σταθερü του θÝμα εßναι η ανθρþπινη üρεξη  για κυριαρχßα και επÝκταση.  Τον ενδιαφÝρει ο διÜλογος ανÜμεσα στην εικüνα και την ýλη και τον θεωρεß ως την ουσßα της φωτογραφßας.

 

www.manolisbaboussis.gr

____________________________________________

 

Δýο προσεγγßσεις  του αρχιτεκτονικοý χþρου

George Rousse, 1997 Gordon Matta Clark, 1074

             Θα αναφερθþ σε δýο καλλιτÝχνες οι οποßοι, ο Ýνας την δεκαετßα του 70, ο Üλλος την δεκαετßα του 80, προσÝγγισαν  την  αρχιτεκτονικÞ με τη φωτογραφßα.
              O  Gordon Matta Clark (1943 -1978, Η.Π.Α), Αρχßζει το Ýργο του με μια επÝμβαση  στην πραγματικÞ αρχιτεκτονικÞ για να καταλÞξει στην φωτογραφικÞ της αναπαρÜσταση.
              Επιδιþκει να μεταμορφþσει Ýνα χþρο σ’ Ýναν πνευματικü τüπο, üπου δημιουργοýνται νÝες σχÝσεις. Η φωτογραφßα του δεν παρουσιÜζει Ýνα γεγονüς, αλλÜ μια δυναμικÞ διαδικασßα, Ýνα μελλοντικü γßγνεσθαι Απü τις δρÜσεις του απομÝνουν Ýργα με την μορφÞ  γλυπτικþν κομματιþν Þ με τη μορφÞ φωτογραφικþν μοντÜζ.
             Oι πρþτες  δουλειÝς του  Gordon Matta Clark, διερευνοýν το χþρο ανÜμεσα στη φýση και την πüλη. Το 1971 σκÜβει μια βαθιÜ τρýπα  για να αποκαλýψει τα θεμÝλια ενüς σπιτιοý και φυτεýει στο χþμα Ýνα δÝνδρο.
              «Δεν δουλεýω γýρω απü την αρχιτεκτονικÞ. Δουλεýω γýρω απü τα κτßρια. Τα ενδιαφÝροντα μου δεν εßναι χρηστικÜ».
              Σποýδασε αρχιτεκτονικÞ, αλλÜ δεν κατασκευÜζει, κατεδαφßζει. Για να δημιουργÞσει το Ýργο του, αποσπÜ κομμÜτια τοßχου απü Ýνα κτßριο. Το σπßτι, για τον Gordon Matta Clark, εßναι Ýνας συμβολικüς τüπος κι η δυνατüτητα ζωÞς που προσφÝρει, εντοπßζεται στην  συμβολικÞ αποδüμηση των στοιχεßων του. Το 1970, με την ευκαιρßα μιας performance στην εκκλησßα του St.Mark της Ν. Υüρκης, ανυψþνει, χρησιμοποιþντας πολεοδομικÜ απüβλητα ανακατεμÝνα με κατρÜμι και γýψο, τον Garbage Wall, με στüχο να τον κατεδαφßσει στο τÝλος της Ýκθεσης. ΕÜν σαν αρχιτÝκτονας ανακαινßζει υψþνοντας λειτουργικοýς τοßχους, με το Garbage Wall, εκθÝτει για πρþτη φορÜ την Üρνηση του να κατασκευÜσει.
             Αντßθετα απü τους καλλιτÝχνες εκεßνους του 60 που κατÝφυγαν στη φýση για να διευρýνουν τις σχÝσεις της τÝχνης με τη ζωÞ, ο Gordon Matta Clark ενδιαφÝρεται για τον πολεοδομικü χþρο. ΜοιρÜζεται με τους καλλιτÝχνες της διαδικασßας, τη χρÞση φθηνþν υλικþν.
             Οι φωτογραφßες με τßτλο Walls Papers,  δεßχνουν τοßχους σπιτιþν εν μÝρει κατεδαφισμÝνους, και με τßτλο τα Bronx Floors, κομμÜτια απü βγαλμÝνα δÜπεδα απü ετοιμüρροπα κτßρια του Bronx, επιβεβαιþνουν την ßδια στÜση, αλλÜ και τη μελλοντικÞ κατεýθυνση των επüμενων επεμβÜσεων του, για την απüσπαση, την εκσκαφÞ, την αφαßρεση απü τα κτßρια που προορßζονται για κατεδÜφιση.
             Το 1974 ιδρýθηκε η ομÜδα της ¶ναρχο-αρχιτεκτονικÞς, ανÜμεσα σ’ Üλλους, απü την Laurie Anderson, και  τον ßδιον τον Gordon Matta Clark, που εßναι και ο εμπνευστÞς του ονüματος. Επρüκειτο για μια αιρετικÞ αντß–αρχιτεκτονικÞ προσÝγγιση στο θÝμα του χþρου και της κατοικßας, üπως υπÞρξε και το κßνημα της ριζοσπαστικÞς αρχιτεκτονικÞς των αρχþν της  δεκαετßας του 1970 στη Ιταλßα,  με την εκτεταμÝνη χρÞση των φωτομοντÜζ,  για την απεικüνιση των  ουτοπικþν  προτÜσεων  του  
             Οι συμβατικÝς  αντιλÞψεις υπονομεýονται, τα  στερεüτυπα γýρω απü την αντßληψη των χþρων  του σπιτιοý διαλýονται, üπως και η παραδοσιακÞ εργασßα του αρχιτÝκτονα .Για üσους δεν μπüρεσαν να δουν την δρÜση του, μÝνουν τα ιλιγγιþδη και αποπροσανατολιστικÜ φωτογραφικÜ μοντÜζ που ανακαλοýν χþρους και διαδρομÝς. Ο Matta Clark πεθαßνει το 1978 σε ηλικßα 35 ετþν
             Αντßθετα οι μεγÜλου μεγÝθους  φωτογραφßες του George Rousse (1943-Γαλλßα), www.georgesrousse.com διερευνοýν και αναδεικνýουν  την νÝα πραγματικüτητα, την οποßα διαμορφþνει ο ßδιος με τις ζωγραφικÝς του παρεμβÜσεις σε χþρους παλαιþν κτηρßων που πρüκειται να κατεδαφιστοýν. Δημιουργεß αινιγματικÝς  ψευδαισθÞσεις, σε μοναχικοýς υπü εγκατÜλειψη χþρους.
             ΚατασκευÜζει Ýνα παιγνßδι προοπτικÞς, üγκων και χρωμÜτων. Ζωγραφßζει με Ýντονα χρþματα ενοποιþντας τις διÜφορες επιφÜνειες των χþρων με κριτÞριο τη μια και μοναδικÞ προσεκτικÜ επιλεγμÝνη  γωνßα-Üποψη, της μετÝπειτα φωτογραφικÞς λÞψης, με μηχανÞ μεγÜλου φορμÜ. Το τελικü αποτÝλεσμα εßναι η  δημιουργßα μιας φωτογραφßας, που απεικονßζει  Ýνα μεßγμα αρχιτεκτονικÞς–γλυπτικÞς-ζωγραφικÞς, μßα εορτινÞ  συνεýρεση , πριν την κατεδÜφιση.  
Κοινü χαρακτηριστικü τους, εßναι üτι δουλεýουν σε  φορτισμÝνους κοινωνικÜ χþρους ,κατειλημμÝνους, Þ εγκαταλελειμμÝνους. Διαλýουν, διαιροýν πολλαπλασιÜζουν και περιπλÝκουν την üραση  του χþρου,  ο George Rousse με τεχνÜσματα της προοπτικÞς και της ζωγραφικÞς με τη βοÞθεια της φωτογραφικÞς λÞψης . Ο Matta Clark με  τις δρÜσεις του κüβει, τρυπÜει, αφαιρεß  κομμÜτια κυριολεκτικÜ   απü τα κτÞρια, αναδεικνýοντας   üτι κρýβεται  πßσω απü τις επενδýσεις. Και οι δýο  ανατρÝπουν  τους αρχιτεκτονικοýς κþδικες, δημιουργοýν νÝες εικüνες

www.manolisbaboussis.gr

____________________________________________

 

Πραγματικüτητα και φωτογραφßα.

Pierre Huyghe

              Στο χþρο της τÝχνης, η φωτογραφßα προκÜλεσε μια επανεκτßμηση της αντßληψης για την πραγματικüτητα. Oι συζητÞσεις Ýφεραν αντιμÝτωπους τον ιδεαλισμü της ρομαντικÞς υποκειμενικÞς σχολÞς, με το ρεαλισμü και τη μηχανικÞ ακρßβεια της φωτογραφικÞς συσκευÞΗ  σýγχρονη τÝχνη, χωρßς να αποκλεßει επßκαιρες  φωτογραφßες καταγραφÞς -πεδßο προνομιακü της  φωτο δημοσιογραφßας –  καταθÝτει τους προβληματισμοýς της γýρω απü την  πραγματικüτητα της ανθρþπινης συνθÞκης. Η κρßση επηρεÜζει την αγορÜ της τÝχνης και τη χρηματοδüτηση των θεσμþν, üχι  üμως τη δημιουργßα,  η οποßα  σταθερÜ αντιμετωπßζει Ýνα πρüβλημα πολιτικü και  Ýνα πρüβλημα  αισθητικÞς αναπαρÜστασης.
To 1925, η Ýκθεση: Η νÝα αντικειμενικüτητα, που Ýγινε στο Μannheim, σηματοδοτεß την επιστροφÞ στο ρεαλισμü, ενþη αντικειμενικüτητα, ορßζεται σαν μια ορθολογιστικÞ χρÞση της φωτογραφικÞς μηχανÞς. Η αντικειμενικüτητα, üμως, του  φωτογραφικοý  φακοý, αν και βαπτßστηκε    objectif  (αντικειμενικüς), δεν εßναι δεδομÝνη. «ΘÝλω να δω» σημαßνει  επßσης, üχι μüνο την  απλÞ περιγραφÞς της  πραγματικüτητας, αλλÜ και  οτιδÞποτε πλανÜται  στη σκιÜ της εικüνας.
              «Τα μÝσα δεν επιτρÝπουν οýτε την επικοινωνßα, οýτε την αναπαραγωγÞ της πραγματικüτητας. Η τÝχνη σ’ απομακρýνει απ’ ü,τι εßναι φυσικü και πρωτüτυπο», αναφÝρει το 1975 o Jochen Gerz, (1940- Γερμανßα), μαθητÞς του Joseph Beuys   και συμπληρþνει: «Αυτü που εßναι αüριστο εßναι ßσως η διαφορÜ, η απüσταση ανÜμεσα σε üτι Ýχουμε  βιþσει και σε ü,τι μας επιστρÝφεται απü το βßωμα με κωδικοποιημÝνο τρüπο (…)ΑνÜμεσα στην πραγματικüτητα και στην αναπαρÜστασÞ της, υπÜρχει η γη του κανÝνα. Εκεßνο που εßναι ορατü κυριαρχεß ολοÝνα περισσüτερο απü αυτü που δεν εßναι (…) Οι  εικüνες εßναι ο τοßχος  που βλÝπουμε και περικλεßει  το μη βιωμÝνο».
              Ο Les Levines, (1935- Ιρλανδßα)  τοποθετεß  την δεκαετßα του 1970, τις μικροý μεγÝθους φωτογραφßες του, στα μαζικÜ μÝσα συγκοινωνßας και üπως η Barbara Kruger, (1945- Η.Π.Α.) αργüτερα, θÝλει να μπει στους δημüσιους κοινüχρηστους χþρους και üχι στους τοßχους μιας γκαλερß. Ο τßτλος για παρÜδειγμα ενüς Ýργου   που εßναι τυπωμÝνος στη φωτογραφßα εßναι Καταναλþνω Þ φθεßρομαι. Ο Denis Adams, (1948- Η.Π.Α), δουλεýει στην πüλη, στους περαστικοýς χþρους, στα περßπτερα, στις στÜσεις, στα ουρητÞρια. Ανακυκλþνει τις υπÜρχουσες φωτογραφßες, αιφνιδιÜζοντας και  αποπροσανατολßζοντας τους περαστικοýς. Ο στüχος του εßναι, να προσελκýσει την αντßληψÞ τους, να στεßλει μηνýματα αλλÜ και να προκαλÝσει αντιδρÜσεις αποπροσανατολισμοý, χωρßς üμως να δηλþνει μια ξεκÜθαρη ιδεολογßα και αυτÞ θεωρεßται η δýναμη του.
              Σ’ Ýνα γιαπß στο κÝντρο της πüλης μια γιγαντοαφßσα τοποθετημÝνη απü τον  Pierre Huyghe, (1962- Γαλλßα), σ’ Ýνα διαφημιστικü στÜντ απεικονßζει την ßδια ‘σκηνÞ’ δηλαδÞ τους ßδιους εργÜτες που δουλεýουν ακριβþς δßπλα της. Η πραγματικüτητα και η Üμεση  απεικüνιση της.
              Ο Allan Secula, (1951- H.Π.Α),  εßναι πρüδρομος ενüς  καταγραφικοý εßδους  μÝσα στο  πανüραμα της σýγχρονης φωτογραφßας. Πρüκειται για Ýναν κριτικü ρεαλισμü με εικüνες απü τον κüσμο της εργασßας, εκεßνο των μεταβιομηχανικþν κοινωνιþν üπου η εργατικÞ εργασßα ξαφνικÜ αφαιρÝθηκε και απομακρýνθηκε κÜτω απü τη πßεση της παγκοσμιοποßησης. ΠολιτικÝς εικüνες, οικονομικÝς και κοινωνικÝς .Οι εικüνες του αντιθεαματικÝς δεν Ýχουν τßποτε το κοινü με τις εικüνες των μÝσων ενημÝρωσης.
             Στο παρελθüν  σημαντικοß φωτογρÜφοι χρησιμοποßησαν το μÝσο της φωτογραφßας, σαν εργαλεßο λυρισμοý, σαν αυθüρμητη απÜντηση στις οπτικÝς Ýλξεις  και εκπλÞξεις της πραγματικüτητας, με τη θÝληση να ενοποιÞσουν ο καθÝνας με τον τρüπο του, τον υπολογισμÝνο οπτικü αυθορμητισμü τους, με την κατασκευÞ μιας φωτογραφικÞς μορφÞς. Απü την  αντικειμενικÞ καταγραφÞ του   Eugène Atget,   και τον   Albert Renger-Patzsch, τα πορταßτα του August Sander, και την ουδÝτερη καταγραφÞ  του Walker Evans  Ýως τους Becher και τους φωτογρÜφους της   ΣχολÞς του Düsseldorf. Απü τον    Arthur Weege,   τον  Henry Cartier Bresson, τον  Lee Frielander και τον Robert Frank, Ýως την  Diane Arbus. Ολοι  κρατοýν  Ýναν  καθρÝπτη  στα χÝρια και απεικονßζουν  την επιφÜνεια, τις διαρθρþσεις, Þ το βÜθος, της  πραγματικüτητας κÜθε φορÜ, ανÜλογα   απü το πως  και προς τα που τον στρÝφουν.
              ΣÞμερα σε συνθÞκες οικονομικÞς κρßσης θα  εßχε ενδιαφÝρον να διερευνηθεß, πως οι καλλιτÝχνες απορροφοýν και  αντανακλοýν την πραγματικüτητα.
              ΚÜποιοι κτßζουν  Ýναν εναλλακτικü κüσμο – καταφýγιο,  για να κρυφτοýν.  ¶λλοι  δεν  θÝλουν να ενοχληθοýν απü κανÝνα αßνιγμα, οýτε απü το εýρος της εμπειρßας Þ της βßας της πραγματικüτητας. Ενþ αρκετοß  εφεýρουν και απεικονßζουν δυνατüτητες επιβßωσης  σε συνθÞκες Ýκτακτης  κρßσης.

  

www.manolisbaboussis.gr

____________________________________________

 

O  δημιουργüς και η ιστορßα της τÝχνης

              "Το μÝλλον ενüς καλλιτÝχνη εßναι μια ανεκπλÞρωτη εμπειρßα, ανοιχτÞ σε üλους τους νεωτερισμοýς. Εßναι η σýγκριση με Üλλες Ýρευνες σ’ Ýνα κλßμα απüλυτης ανεκτικüτητας, χωρßς ανταγωνισμοýς, στην κοινÞ επιθυμßα μιας αλÞθειας, üχι απüλυτης, που μας επιτρÝπει να κατανοÞσουμε και να απορροφÞσουμε τη σκÝψη των Üλλων. Τα σýνορα πρÝπει να διευρυνθοýν σε μια ερμηνεßα πιο διεθνÞ που πρÝπει να αντιμετωπßσουμε και Ýνας καλλιτÝχνης πρÝπει να ξÝρει να ερμηνεýει και να εκφρÜζει"   ΓιÜννης ΚουνÝλλης

            Η ιστορßα  της τÝχνης  καταγρÜφει  τις αντιλÞψεις  για την τÝχνη κÜθε εποχÞς, φÝρνει κοντÜ Ýστω με διαφορετικÝς ερμηνεßες, σε  ζητÞματα γýρω  απü τη μορφÞ και τη γλþσσα  με την  οποßα  υλοποιοýνται τα  Ýργα των καλλιτεχνþν. Η γνþση της ημερομηνßας  γÝννησης και της θÝσης  του Ýργου ανÜμεσα στα Üλλα, θωρακßζει επßσης  τον καλλιτÝχνη και τον  κριτικü  ενÜντια στην   επιπüλαιη  κρßση.
              Για να διακρßνουμε Ýνα πρÜγμα πρÝπει να το απομονþσουμε απü τα υπüλοιπα,  για να το απομονþσουμε απü τα υπüλοιπα  χρειÜζεται να δοýμε πολλÜ, να Ýχουμε  μßα ευρεßα  οπτικÞ, να δþσουμε ταυτüτητα σε Ýνα πανüραμα  πραγμÜτων, με  μßα μελÝτη και Ýρευνα, επομÝνως με μßα επιθυμßα, για γνþση, να βλÝπουμε το  σýνολο και τη λεπτομÝρεια, με Ýνα βλÝμμα προσεκτικü. Για να δοýμε χρειÜζονται üλες οι αισθÞσεις, οι προηγοýμενες εμπειρßες.
            Η ιστορßα προσανατολßζει, δεν μπορεß να δþσει λýση στο δημιουργικü πρüβλημα του καλλιτÝχνη. Η θεωρßα, ο δÜσκαλος,  απÝναντι σ' Ýνα Ýργο,  συνεισφÝρουν καλλιεργþντας μια στÜση,  üμως  τελικÜ  εßναι  το  Ýργο εκεßνο που δημιουργεß τα κριτÞρια και üχι το αντßθετο.
            Ο κÜθε καλλιτÝχνης αντιλαμβÜνεται τον κüσμο, ανÜλογα με την κουλτοýρα και την εμπειρßα του. ΘÝτει ερωτÞματα. Επενδýει την υπαρξιακÞ  δýναμη και σκÝψη του. Ο ΣεφÝρης ανÝφερε üτι ο Ýρωτας ο αληθινüς, εßναι ο Ýρωτας του συγκεκριμÝνου, Þ της ιδÝας που την ζει κÜποιος ως κÜτι συγκεκριμÝνο. Η ενασχüληση με την τÝχνη σημαßνει επßσης να Ýχει κανεßς  ιδÝες και üταν  τις Ýχει  να  ξÝρει να τις δουλεýει με τÝχνη. ¼ταν το αποτÝλεσμα  αρχßζει να συμπßπτει με την σκÝψη του, τüτε  ανοßγεται  Ýνας  απü τους  πολλοýς δρüμους.
            Ο δημιουργüς, με το μÝσο της φωτογραφßας, θα πρÝπει να  γνωρßζει το “επÜγγελμα” του καλλιτÝχνη,  και του φωτογρÜφου, να τα συνθÝτει σε Ýνα. Ο πυρÞνας  της δουλειÜς εßναι  η μορφολογικÞ, η  χωρικÞ και  η εννοιολογικÞ τους οργÜνωση,  üταν γßνεται με οικονομßα μÝσων και ενÝργειας. ΥπÜρχει μßα μεγÜλη διαδρομÞ προς την απλüτητα,  την καθαρüτητα,  και αυτÞ  εßναι η ιστορßα της δυτικÞς τÝχνης.
            Αν κατασκευÜζει φωτογραφικÝς εικüνες, αυτÝς εßναι μßα νÝα πραγματικüτητα. Την εγκλωβßζει  σε Ýνα κÜδρο,  τη “μετασχηματßζει'”. Με την πÜροδο του χρüνου, συσχετßζει,  ανÜλογα με τη δομÞ και την ενÝργεια που εμπεριÝχουν, τις σημασßες, αρθρþνει τις ενüτητες. Τι εßναι μßα εικüνα χωρßς την επομÝνη  δßπλα της; Εντοπßζει και καθορßζει  την εννοιολογικÞ και πλαστικÞ συνÝπεια σε Ýνα διÜλογο üχι μüνο με την υπüλοιπη δουλειÜ του, αλλÜ και με τα  συσσωρευμÝνα Ýργα της ιστορßας. Μßα διαδικασßα που μπορεß να τον φÝρει κοντÜ σε μßα γλþσσα. ΤελικÜ θα εßναι   η ανÜπτυξη του θÝματος εκεßνο που θα διαβαθμßσει την πρÜξη του.
              Εχθρüς της δημιουργßας δεν εßναι η τεκμηριωμÝνη κριτικÞ    αλλÜ  οι   ατεκμηρßωτες βεβαιüτητες, η αβασÜνιστη  αντιγραφÞ,  η επανÜληψη νεκρþν  μοτßβων και οι πρüσκαιρες μüδες της αγορÜς. Οι καλλιτÝχνες  υπονομεýονται  απü τη δικÞ τους  αδρÜνεια και ανασφÜλεια,  απü τον φανατισμü  και τα στερεüτυπα  που υιοθετοýν  üσοι   Ýχουν καταλÜβει μüνο Ýνα  επß μÝρους  θÝμα. Δεν  ωφελεß να  πικραßνονται   απü  τους  μικρüψυχους  ανταγωνιστÝς και  τις παρÝες των μÝτριων που κÜθε χþρος διαθÝτει.  ¶λλο εßναι οι φßλοι της τÝχνης και  Üλλο, η  τÝχνη  των φßλων.
            Η κατανüηση  της  ουσßα της Ýννοιας που προτεßνει Ýνα Ýργο εßναι  σημαντικÞ. Τα ζητÞματα που θÝτει η τεχνικÞ  εßναι üλα υπü Ýλεγχο. ¼,τι δεν ελÝγχεται δεν εßναι  Ýνα τεχνικü πρüβλημα . Που θα πÜω, που και πως  θα τοποθετηθþ στον χþρο, τι  και πως θα καδρÜρω και τüσα Üλλα, Ýχουν μια απλÞ απÜντηση: εκεß, üπου  εξυπηρετεßται ο στüχος, ο προορισμüς, η  αισθητικÞ του Ýργου. Αν δεν Ýχουμε στüχο, αυτü  εßναι Ýνα πρüβλημα. Απü τüτε που ο ΜικελÜντζελο Ýλεγε üτι το χÝρι εßναι το εργαλεßο του μυαλοý δεν Ýχουν αλλÜξει πολλÜ.

www.manolisbaboussis.gr

____________________________________________

 

ΖωγραφικÞ και Φωτογραφßα

Andreas Gursky, 2005

         ¼ταν ο Ιngres ρωτÞθηκε τι σκÝπτεται για τη φωτογραφßα εßπε: «νομßζω üτι εßναι θαυμÜσια αλλÜ δεν πρÝπει να το λες».

             Το νÝο μÝσο, ενþ δημιουργοýσε συνθÞκες       μια νÝας αντßληψης για τον κüσμο, οι  πρþτοι χρÞστες του,  συνÝχιζαν να τον βλÝπουν με τα παλαιÜ μÜτια της  ζωγραφικÞς του 19ου αιþνα, η οποßα  επιβεβαßωνε  την επιδεξιüτητα του δημιουργοý πÜνω στη φωτογραφßα,  πρακτικÞ  η οποßα γÝννησε τους πικτοριαλιστÝς με τις πρþτες επιμειξßες  της ζωγραφικÞς με τη φωτογραφßα,  στα üρια του γραφικοý και της νοσταλγßας. 
             Οι περισσüτεροι ζωγρÜφοι  τον 19ο αιþνα, κατηγοροýσαν  τη φωτογραφßα  για λüγους καθαρÜ βιοποριστικοýς, Ýχοντας χÜσει το μεγαλýτερο μÝρος  της πελατεßας τους, που Þταν: τα πορτρÝτα. Σε θεωρητικü επßπεδο στη διαμÜχη, αν η φωτογραφßα εßναι Þ üχι τÝχνη, Ýχει Þδη απαντÞσει η ιστορßα της τÝχνης. 
              Για τον Walter Benjamin, «...  o  γνωστüς  πßνακας του Gustave Courbet, la  Vague , ανατρÝπει  τις Ýως τüτε σχÝσεις, μεταφÝρει το φωτογραφικü θÝμα στη ζωγραφικÞ, η οποßα δεν γνþριζε οýτε το κοντινü πλÜνο, οýτε το στιγμιüτυπο».  Απü τüτε η φωτογραφßα,  συμβÜλλει σταδιακÜ  στην αναδιαμüρφωση  των  αντιλÞψεων  της  σýγχρονης τÝχνης.  Η  χρÞση/ιδιοποßηση απü τους ζωγρÜφους  της φωτογραφικÞς εικüνας   εßχε διαφορετικÝς  αφετηρßες και προσεγγßσεις. 
            Ο εικαστικüς δεξιοτÝχνης της φωτογραφικÞς μηχανÞς Man Ray πρüσθετε : «ζωγραφßζω ü,τι δεν μπορεß να φωτογραφηθεß...Φωτογραφßζω τα πρÜγματα που δεν θÝλω να ζωγραφßσω. ΠρÜγματα που υπÜρχουν Þδη».Η ικανüτητα της φωτογραφßας να συνθÝσει την αμεσüτητα και τη διαφορετικüτητα των εικüνων της σýγχρονης ζωÞς φÜνηκε μοναδικÞ.
            Ο Marcel Duchamp  υπερασπßζει μια τÝχνη που εßναι τÝχνη ζωÞς. «ΚÜθε δευτερüλεπτο, κÜθε αναπνοÞ, εßναι Ýνα Ýργο που δεν εßναι οýτε οπτικü, οýτε εγκεφαλικü». Συγκεντρþνει το ενδιαφÝρον του σε μια ζωÞ üπως εßναι η ßδια και üχι üπως την αναπαριστοýμε.
            Η πρüταση : O καθÝνας εßναι καλλιτÝχνης, για τον Joseph Beuys, απλÜ θÝλει να δεßξει üτι η ανθρþπινη ýπαρξη εßναι δημιουργικÞ και ακüμα περισσüτερο üτι μπορεß να γßνει παραγωγικÞ με πολλοýς διαφορετικοýς τρüπους. «Για μÝνα, εßναι αδιÜφορο αν Ýνα προúüν προÝρχεται απü Ýνα ζωγρÜφο, απü Ýνα γλýπτη Þ Ýνα φυσικü».
            Οι υπερρεαλιστÝς αντßθετα   απü τους πικτοριολιστÝς,   επεδßωξαν  Ýνα καθαρÜ φωτογραφικü αποτÝλεσμα με τα μÝσα  της ζωγραφικÞς.
            Η σχÝση ανÜμεσα στη φωτογραφßα  με τα Üλλα μÝσα  Ýχει εξελιχθεß   σÞμερα,   με Ýνα τρüπο ουσιαστικü και γüνιμο ξεπερνþντας  την πρþτη φÜση  της  απλÞς ιδιοποßησης της, ενþ η δημιουργικÞ  χρÞση της απü τους καλλιτÝχνες εκεßνους,  που εßναι το κýριο μÝσο τους,  στις αρχÝς της δεκαετßας του 1980 μας Ýδωσε την Ýννοια της αντικειμενικÞς  φωτογραφικÞς “εικüνας πßνακα”. Ο üρος  εμφανßστηκε το 1980 σε καλλιτÝχνες üπως ο Καναδüς Jeff Wall Þ ο ΓÜλλος Jean Marc Bustamante.
            Ο ιστορικüς τÝχνης Jean-François Chevrier ορßζει μια φωτογραφικÞ μορφÞ, σε αναφορÜ με το ζωγραφικü μοντÝλο, χωρßς την χειροποßητη επÝμβαση του ζωγρÜφου. Η μορφÞ πßνακας Ýχει σαν κριτÞρια: την καθαρÞ οριοθÝτηση του ενüς επιπÝδου, τη μετωπικüτητα, τη συγκρüτηση ενüς αυτüνομου αντικειμÝνου.
            Γεγονüς üμως εßναι, üτι υπÜρχουν πολυÜριθμοι «καθαροß φωτογρÜφοι» που προÝρχονται κýρια απü σχολÝς καλþν τεχνþν, üπως π.χ. ο Andreas Gursky, ο Thomas Struth, ο Hiroschi Sugimoto, ο Jeff-Wall  και Üλλοι με σκηνοθετημÝνη φωτογραφßα. Η δουλειÜ τους και οι ßδιοι ως καλλιτÝχνες, Ýχουν ενταχθεß στο θεσμοθετημÝνο χþρο της σýγχρονης τÝχνης.ΥπÜρχουν καλλιτÝχνες που δουλεýουν με το πνεýμα του μεταμοντερνισμοý ακολουθþντας τις τÜσεις της επιμειξßας, της ιδιοποßησης, τα υβριδικÜ μοντÝλα τÝχνης, Þ χρησιμοποιοýν τη φωτογραφßα σαν objet-trouvé,  ενþ  Üλλοι  νεοπικτοριαλιστÝς καλλιτÝχνες üπως ο  Arnulf Reiner, σχολιÜζει τη ζωγραφικÞ χειρονομßα πÜνω στα φωτογραφικÜ αυτοπορταßτα του.
            ΟρισμÝνοι καλλιτÝχνες εßναι ανοιχτοß σε κÜθε πειραματισμü, αντßθετα απü εκεßνους που πιστεýουν σε μια αυτονομßα του φωτογραφικοý χþρου, üπου γßνεται üχι μüνο η καθαρÞ χρÞση της φωτογραφßας αλλÜ θεωροýν εξ’ ßσου αναγκαßα την ανÜπτυξη ενüς προκαθορισμÝνου στυλ σýμφωνο με το μÝσο.
            Στην ΕλλÜδα  η  εικαστικÞ τÝχνη  ταυτßστηκε κýρια με τη ζωγραφικÞ, με αποτÝλεσμα οι σπουδαστÝς των ΑνωτÜτων Σχολþν Καλþν Τεχνþν, που ενδιαφÝρονται, να μην μποροýν να  εμβαθýνουν στις  διευρυμÝνες δυνατüτητες της σýγχρονης φωτογραφßας, Üλλα και των Üλλων μÝσων, ως  κýρια κατεýθυνση, üταν για παρÜδειγμα  στην Α.Σ.Κ.Τ, οι κατευθýνσεις εßναι  μüνο ζωγραφικη-γλυπτικÞ και χαρακτικÞ.

www.manolisbaboussis.gr

_____________________________________________

 

Η Φωτογραφßα, ο κινηματογρÜφος και η σκηνοθετημÝνη εικüνα.
 «¼ταν η τεχνολογßα αποφÜσισε να αναπαρÜγει την ζωÞ, ανακαλýφθηκε η φωτογραφßα και ο κινηματογρÜφος » Jean-Luc Godar.

Jeff Wall, 1999/2000

             Ο κινηματογρÜφος, ανÝπτυξε Ýναν  πλοýσιο  θεωρητικü λüγο Þδη απü τις  αρχÝς  του 20ου αιþνα, αντßθετα με τη φωτογραφßα που εßδε το πρþτο θεωρητικü Üρθρο σχεδüν 100 χρüνια μετÜ την εφεýρεση της. Ο λüγος;  τα αναθÝματα του Baudelaire το 1859, üταν Ýλεγε üτι η Φωτογραφßα αντικαθιστÜ την τÝχνη του χεριοý και του ματιοý, εßναι μηχανικÞ, εýκολη, αναπαρÜγει τη φýση με την πλÝον θλιβερÞ ακρßβεια, χωρßς φαντασßα, αντßθετα με το Ýργο που προÝρχεται απü το πνεýμα, τη φαντασßα, το ταλÝντο, την επιδεξιüτητα, αντανακλοýσε  ßσως και την αντιζηλßα  των ζωγρÜφων. Θα πρÝπει να περιμÝνουμε την δεκαετßα του 1980, για  να αναπτυχθεß Ýνας πλοýσιος θεωρητικüς λüγος με αντικεßμενο τη φωτογραφßα στην σýγχρονη τÝχνη, ενþ στην ΕλλÜδα η φωτογραφßα, στον ακαδημαúκü χþρο, παραμÝνει ακüμη απομονωμÝνη. 
            Ο  κινηματογρÜφος μοιρÜζεται με τη φωτογραφßα την ενατÝνιση του κüσμου σαν εικüνα,  διερευνοýν απü κοινοý το συναßσθημα της φαντασßας, την εσωτερικÞ αναπαρÜσταση,  τις  λεπτÝς αποχρþσεις του συναισθÞματος, τη  μνÞμη, τον συνειρμü, το θÝαμα. ΘÝτουν κοινÜ αισθητικÜ  ζητÞματα γýρω απü τη μορφÞ, την οπτικÞ γωνßα και τη σýνθεση της εικüνας, την ποιüτητα του φωτισμοý, του χρþματος, Üλλα και τεχνικÜ ζητÞματα üπως εκεßνα της επιλογÞς  των φακþν,  των διαφραγμÜτων, του βÜθους πεδßου και αντιμετωπßζουν παρüμοια διλÞμματα ανÜμεσα στα αναλογικÜ Þ ψηφιακÜ  μÝσα.
             Η κινηματογρÜφηση, με αφετηρßα το σενÜριο, αφορÜ διαδοχÝς λÞψεων  εικüνας/κßνησης, στον χρüνο και τον χþρο της δρÜσης των ßδιων των ηθοποιþν, απü τον διευθυντÞ φωτογραφßας,  δηλαδÞ τον συν-δημιουργü της κατασκευÞς αυτοý που βλÝπουμε και üχι μüνο τον ''τεχνικü'' του φωτισμοý της ταινßας.
            Η  ανÜλυση του Ýργου των σκηνοθετþν, επεκτεßνεται   συχνÜ και στο Ýργο του διευθυντÞ  της φωτογραφßας, εστιÜζοντας στην καλýτερη των περιπτþσεων στην ζωγραφικÞ διÜσταση της εικüνας, αγνοþντας  την ßδια τη συμβολÞ  του κινηματογραφιστÞ και την παρÜδοση της φωτογραφßας στην τÝχνη.
             ¼ταν η δουλειÜ εßναι διακριτÞ, γιατß υπÜρχουν σκηνοθÝτες που κÜνουν φωτογραφßα και φωτογρÜφοι που κÜνουν ταινßες, σπÜνια κÜποιος αναλýει σε βÜθος το Ýργο του  Giuseppe Rotunno  διευθυντÞ  της φωτογραφßας στις ταινßες του Fellini,  του Fred Kelemen,  για  την συμβολÞ του  στην  εικüνα του Béla Tarr, του Manuel Alberto  Claro για τον Lars von Trier, ο κατÜλογος εßναι Þ ßδια η ιστορßα του κινηματογρÜφου. Το τελικü μοντÜζ της ομαδικÞς δημιουργικÞς διαδικασßας, υπü τη γενικÞ  διεýθυνση  του σκηνοθÝτη, προβÜλλεται με μουσικÞ επÝνδυση  στην οθüνη.
             Η ιστορßα της  σκηνοθετημÝνης φωτογραφßας  αρχßζει Þδη με τις πρþτες θεατρικÝς εικüνες του 19ου αιþνα απü την Julia Margaret Cameron , εξελßχθηκε απü την Claude Cahun και τους σουρεαλιστÝς  Ýως τον Philip-Lorca di Corcia. Απü τον Jeff Wall, Ýως την Τracey Moffatt και  τον Gregory Crewdson, η υιοθÝτηση της κινηματογραφικÞς διαδικασßας  για τη δημιουργßα φωτογραφικþν εικüνων, επιδιþκει σε μßα και μοναδικÞ εικüνα, μια συμπυκνωμÝνη αφÞγηση.
            Μποροýμε να ποýμε üτι üλες οι εικüνες εßναι σκηνοθετημÝνες, üπως εßναι η ßδια η φýση και η πüλη,  απü την πολιτικÞ, τους πρωταγωνιστÝς και τους κομπÜρσους της;  ¸νας  κÞπος, Ýνα πÜρκο, πüσο εßναι φυσικü, και πüσο τεχνητü;
            Η φωτογρÜφηση εικüνων χωρßς δρÜση, τοπßων χωρßς γεγονüτα, üλων αυτþν που απαρτßζουν τον κüσμο, χþροι που κανεßς δεν διεκδικεß τη σκηνοθεσßα τους, üταν τα αντικρßσει Ýνα ευαßσθητο βλÝμμα, ο καλλιτÝχνης με μßα  σßγουρη και αποφασιστικÞ  σημαßνουσα χειρονομßα μπορεß να αφυπνßσει την απενεργοποιημÝνη τους ενÝργεια. Γνωρßζουμε üτι υπÜρχουν καλλιτÝχνες οι οποßοι φωτογραφßζουν  τα πραγματικÜ γεγονüτα þστε  να φαßνονται ως σκηνοθετημÝνα και  Üλλοι, σκηνοθετοýν  τις εικüνες τους þστε να φαßνονται  ως Ýνα τυχαßο ρεπορτÜζ. ΜιλÜμε για διαφορετικÝς,  προσεγγßσεις και ιδεολογßες οι οποßες συνυπÜρχουν.
            Το  πρüβλημα δεν εßναι ανÜμεσα   στο συναßσθημα και τη σκÝψη, στον υπολογισμü και το αυθüρμητο, στην στÜση Þ την κßνηση, στο ασπρüμαυρο Þ το Ýγχρωμο,  στο ανθρωποκεντρικü περιεχüμενο  Þ üχι, στο δημüσιο Þ το ιδιωτικü, αλλÜ σε τι βαθμü οι φωτογραφßες  γεννιοýνται  με μια ποιητικÞ κατεýθυνση και  σκεπτüμενη  ματιÜ  ενÜντια  στα   στερεüτυπα  και το σοýπερ μÜρκετ των εικüνων.

www.manolisbaboussis.gr

_______________________________________________

 

Ο  William Eggleston, ο  Stephen Shore και η Ýγχρωμη φωτογραφßα.

             Η Ýγχρωμη φωτογραφßα εφευρÝθηκε στη Γαλλßα το 1867, üπως και η ασπρüμαυρη φωτογραφßα  και o κινηματογρÜφος. ¸ως περßπου τα μÝσα του 1960, κυριαρχοýσε η  αντßληψη    üτι το χρþμα στη φωτογραφßα, προσθÝτει ρεαλισμü στην Þδη ρεαλιστικÞ εικüνα, σε βÜρος της μορφολογικÞς και συμβολικÞς της Ýκφρασης. Υποστηρßχθηκε üτι στην καθημερινÞ χυδαιüτητα προστßθεται η χυδαιüτητα του χρþματος ως συνÝχεια της  δογματικÞς Üποψης üτι «το χρþμα εßναι για τη ζωγραφικÞ, το ασπρüμαυρο για τη φωτογραφßα».
            Μια σειρÜ καλλιτεχνþν üπως ο William Eggleston, η Hellen Levitt, ο Stephen Shore, ο Philip Lorca DiCorcia. αρχßζουν να  χρησιμοποιοýν το χρþμα απü τα τÝλη της δεκαετßας του ’60 με αρχÝς του ‘70. Ο Garry Winogrand το δοκιμÜζει για λßγο,αλλÜ με την ßδια αντßληψη που εßχε για το ασπρüμαυρο. Ο Walker Evans θα κÜνει αργüτερα μια σειρÜ ενδιαφÝροντα Ýγχρωμα αφηρημÝνα πολαρüιντ. Απü το 1980 αρχßζει το χρþμα να χρησιμοποιεßται  μαζικüτερα.
              Στα Ýργα του William Eggleston, (1939, Η.Π.Α.), το χρþμα γßνεται  αισθητικÞ καθοριστικÞ δýναμη, αποτελεß  Ýνα αδιÜσπαστο μÝρος του ορατοý κüσμου στη  δουλειÜ του. Οι λεπτομÝρειες της καθημερινÞς ζωÞς, τα κοντινÜ του θÝματα, γεμÜτα απü ßχνη, υπüλοιπα της ανθρþπινης παρουσßας, στα Üδεια εσωτερικÜ, στους κÞπους, τους δρüμους, στις Ýρημες πüλεις και τα τοπßα στην εξοχÞ των Η.Π.Α., Ýως το τεßχος του Βερολßνου. Οι εικüνες του φαινομενικÜ αποφεýγουν τον κοινωνικü σχολιασμü. Συγκεντρþνει την προσοχÞ του στα πυκνÜ πολεοδομικÜ σημÜδια, στα στÝρεα κüκκινα και τα γÞινα χρþματα. ΑνÝπτυξε παρüμοιες στρατηγικÝς με την ποπ-αρτ, την αισθητικÞ της τηλεüρασης και των εικονογραφημÝνων περιοδικþν. Αναδεικνýει Ýνα μýθο, την κοινοτοπßα του αμερικανικοý τρüπου ζωÞς, τον ανορθολογισμü του, με μßα προσωπικÞ και φρÝσκια ματιÜ. Ο ßδιος ανÝφερε: «η Üγνοια εßναι πÜντα δυνατüν να καλυφθεß με μßα στιγμιαßα φωτογραφßα, ο κüσμος δεν εßχε ποτÝ Ýνα νüημα. Εßμαι σε πüλεμο με το προφανÝς». Οι κλασικοß κριτικοß της φωτογραφßας θεωροýσαν τη δουλειÜ του ακατÝργαστη.Το 1974 πÞρε υποτροφßα απü το Μουσεßο του Guggenheim. Το 1976 εκθÝτει στο Μουσεßο ΜοντÝρνας ΤÝχνης της ΝÝας Υüρκης. ΠαρÜλληλα σχεδιÜζει και ζωγραφßζει. ¶σκησε μεγÜλη επιρροÞ στη σýγχρονη Ýγχρωμη φωτογραφßα
            Ο Stephen Shore, ( 1947  Η.Π.Α. ), γßνεται γνωστüς με τις ασπρüμαυρες φωτογραφßες που τρÜβηξε το 1965-66, στο εργοστÜσιο του Andy Warhol στη ΝÝα Υüρκη. Χρησιμοποιεß το χρþμα, üπως ο Eggleston, ως ποιüτητα φωτüς. Ενþ η ασπρüμαυρη φωτογραφßα αφαιρεß το χρþμα και συγκεντρþνει το βλÝμμα στη σýνθεση του φωτüς με τη σκιÜ και στη γραμμικÞ μορφÞ της εικüνας, η Ýγχρωμη απαιτεß Üλλη αντßληψη. Το φωτογραφιζüμενο θÝμα αποτελεß μßα ολüτητα με τα διαιρετÜ του χρþματα.
             Ο Shore το 1971 εξÝθεσε Ýργα του, στο Μητροπολιτικü Μουσεßο της ΝÝας Υüρκης. Το 1976 Ýκανε ατομικÞ Ýκθεση στο Μουσεßο ΜοντÝρνας ΤÝχνης της ßδιας πüλης. Στις αρχÝς της δεκαετßας του 70, στην ηλικßα των εßκοσι τριþν ετþν εξερευνÜ τη βüρεια ΑμερικÞ μ´ Ýνα αυτοκßνητο. Τα αστικÜ τοπßα και τη φýση. Μια συστηματικÞ καταγραφÞ üπως εκεßνης του Walker Evans. Απü το παρÜθυρο του αυτοκινÞτου, εστßασε το βλÝμμα του στους δρüμους, τα αυτοκßνητα, τα μοτÝλ, ιδιαßτερα στις διασταυρþσεις. Το φως üταν αλλÜζει μεταμορφþνει Ýνα τüπο. Η εναλλαγÞ του δεßχνει τελεßως διαφορετικÝς τις πολλÝς παρüμοιες λÞψεις των διασταυρþσεων των μικρþν επαρχιακþν πüλεων των Η.Π.Α. Το χρþμα αλλÜζει. ΑποκτÜ τÜξη που ενþνεται με την ησυχßα, την ηρεμßα, την Ýλλειψη οποιοδÞποτε συμβÜντος. Η ακινησßα και η αναμονÞ των διαβατþν, κÜνουν τις εικüνες του, χþρους ενατÝνισης. Σημεßο σýγκρουσης ανÜμεσα στην κßνηση μιας οικεßας κατÜστασης και την αυτοσυγκÝντρωση. Δημιουργεß αυτüνομες φωτογραφικÝς εικüνες και τις μετατρÝπει σε τÝχνη.

www.manolisbaboussis.gr

¶ρθρα που δημοσιεýθηκαν στο περιοδικü ΦωτογρÜφος.